Deze Arbocatalogus is bedoeld voor werknemers en werkgevers van groothandels in kaas, zoals bedoeld in de CAO voor het Partikulier Kaaspakhuisbedrijf. Deze groothandels worden door de Kamer van Koophandel gerangschikt onder SBI-code 46331). Deze Arbocatalogus is tot stand gekomen door samenwerking tussen werknemersorganisaties FNV en CNV en de werkgeversorganisatie Gemzu.
In deze Arbocatalogus kunt u de tools en praktische oplossingen vinden. Dit zijn oplossingen voor knelpunten die u tegenkomt in uw werk op het gebied van fysieke belasting, geluid, beeldschermwerk, intern transport, klimaat, gevaarlijke stoffen en machineveiligheid. Ook de afspraken die gemaakt zijn door werkgevers en werknemers over de wijze waarop zij aan de door de overheid en de arbeidsinspectie gestelde voorschriften kunnen voldoen vindt u terug. Deze afspraken kunt u vinden onder “minimum eisen”.
Deze arbocatalogus is opgebouwd op basis van de arbeidshygiënische strategie. Dit betekent -indien mogelijk- het knelpunt bij de bron aangepakt dient te worden. Bij de bron aanpakken betekent de oorzaak van het knelpunt in zijn geheel wegnemen. Als dat niet lukt: streef naar knelpunt vermindering, als dat niet lukt streef naar aanpassen van gedrag en/of de organisatie van het werk. De laatste optie is het geven van PBM’s.
Bij ieder item in deze arbocatalogus is daarom de mate van bronaanpak weergeven: streef steeds naar bronaanpak waar dat mogelijk is. Items in de arbocatalogus zijn onderverdeeld in de volgende categorieën: ‘minimumeisen’, ‘oplossingen’, ‘goede ervaring’, ‘advies’ en ‘tools’. Minimum eisen geven het minimaal vereiste overeengekomen niveau aan, het is verplicht daaraan te voldoen. Een ‘goede ervaring’ is een aanpak die een collega uit de sector met u deelt. ‘Tools’ zijn instrumenten waarmee u zelf kunt vaststellen in welke mate sprake is van een knelpunt en hoe deze vervolgens op te lossen.